ALZHEIMER HAKKINDA HERŞEY

Alzheimer Nedir?

Alzheimer, beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Kişinin zaman içerisinde çoğu şeyi az hatırladığı hatta unutmaya kadar giden bir evredir. Yaşlılığın en riskli hastalıklarından olan alzheimer’ın tam iyileştiren bir tedavisi ise mümkün değildir.

Alzheimer Belirtileri?

  1. Alzheimer Belirtileri : Kısa Dönemli Hafıza Kaybı

Hastnın bu evrede yaygın olarak yeni bilgileri unutmak gelir. Aslında bildiği ama hatırlayamadığı için sürekli aynı bilgiyi sorması bu erken evrede çok sık görülen semptomlar arasındadır.

Normal olan: Ara sıra isimleri veya randevuları unutmak ve bunları sonradan hatırlamak.

  1. Aşina Olunan İşleri Yaparken Zorluk Yaşamak

Demansa sahip kişiler genellikle telefon etme, yemek yeme, bir görüşmeye katılma gibi günlük eylemlerini sık sık unuturlar.
Normal olan: Ara sıra yapılan hareketlerin nedenini unutmak ve söylemek istediğiniz şeyi sonradan hatırlamak.

  1. Yazma ve Konuşmada Oluşan Yeni Sorunlar

Alzheimer hastaları genellikle günlük ihtiyaçlarını karşıladıkları kalıplaşmış bildiğimiz basit kelimeleri unutabilirler. Örneğin, tarak yerine ‘’saçım için kullandığım şey’’ ifadesini kullanabilirler.

Normal olan: Ara sıra doğru kelimeyi bulmakta zorlanma.  

  1. Zaman ve Yer Karışıklığı

Alzheimer hastaları tek başlarına dışarı çıktığında kaybolabilirler. Bulunduğu adresi unutabilir veya nerde olduklarını unutabilirler. Günleri unutup karıştırabilirler.


Normal olan: Bir anda hangi günde olduğunuzu veya nereye gideceğinizi unutmak.

  1. Yanlış veya Zayıf Kararlar

Alzheimer hastaları güneşli bir günde yanlarına şemsiye alabilirler veya yaz ayında daha sıkı ve fazla kıyafet giyerek dışarı çıkabilirler.
Normal olan: Zaman zaman tartışılabilir kararlar vermek.

  1. Soyut Düşünmeyle İlgili Sorunlar

Alzheimer hastası olan biri ele alınan olayları sembolik halde düşünme özelliğini kaybeder.

  1. Eşyaları Yanlış Yere Koyma ve Adımları Takip Edememe

Alzheimer hastası olan biri eşyaları olmadık yerlere koyabilir. Örneğin, telefonu buzdolabına bırakabilir veya televizyon kumandasını çöpe atabilir.

 

  1. Ruh Hâli ve Davranışlarda Değişimler

Alzheimer hastası olan biri ruh Hali değişimleri çok hızlı olabilir. Çok mutlu olduğu zamanlarda bile bile hemen mutsuz hale geçebiliyorlar.

  1. Görsel İmajları ve Mekânsal İlişkileri Anlamada Zorluk

Bazıları için, görsel işlemedeki bir değişim Alzheimer’ın erken belirtileri arasında olabilir. Bu kişiler okumada zorluk yaşayabilir, mesafeyi çıkaramayabilir, renk ya da tezatlığı belirleyemeyebilirler. Bu da araba kullanmada sorunlara sebep olur.

  1. Sosyal Aktivitelerden Geri Çekilme

Alzheimer belirtileri yaşayan bir kişi yaşadığı değişimler sebebiyle sosyal olmaktan kaçınabilir. Bu kişiler spordan, sosyal etkinliklerden ve hobilerinden uzaklaşabilirler. Saatlerce televizyon karşısında pasif bir şekilde oturup, normalinden daha fazla uyuyabilir veya günlük aktiviteleri yapmak istemeyebilirler.

Alzheimer Evreleri Nelerdir?

Alzheimer hastalığı tipik olarak üç genel aşamada yavaş ilerler; hafif (erken evre), orta ve şiddetli (geç evre). Alzheimer insanları farklı şekillerde etkilediğinden, demans semptomlarının zamanlaması ve ciddiyeti, her insanda Alzheimer’ın evreleri boyunca farklı şekilde ilerledikçe değişir.Alzheimer hastalığının semptomları hastalığın ilerleyiş hızı değişiklik gösterse de zamanla kötüleşir. Ortalama olarak, Alzheimer hastası tanıdan itibaren dört ila sekiz yıl yaşar, ancak diğer faktörlere bağlı olarak 20 yıl kadar da yaşayabilir.Beyinde Alzheimer ile ilgili değişiklikler, hastalık belirtilerinden yıllar önce başlar. Yıllarca sürebilen bu süreye Preklinik Alzheimer hastalığı denir.Aşağıdaki aşamalar, belirtiler ortaya çıktıktan sonra yeteneklerin nasıl değiştiğine dair genel bir fikir verir ve sadece genel bir rehber olarak kullanılmalıdır. (Demans (bunama), Alzheimer ve diğer beyin hastalıklarına eşlik eden zihinsel gerileme semptomlarını tanımlayan genel bir terimdir. Aşamalar üç kategoriye ayrılır: hafif Alzheimer hastalığı, orta Alzheimer hastalığı ve ağır Alzheimer hastalığı. Aşamalar üst üste gelebileceğinden Alzheimer’lı bir kişiyi belirli bir kategoriye koymanın zor olabileceğini unutmayın.

1.) Hafif Alzheimer hastalığı (erken dönem)

Alzheimer’ın ilk evresinde, kişi bağımsız olarak çalışabilir. Hala araba kullanabilir, çalışabilir ve sosyal aktivitelerin bir parçası olabilir. Buna rağmen, kişi tanıdık kelimeleri unutmak ya da gündelik nesnelerin yerini unutmak gibi hafızada bir süre kalmış gibi hissedebilir.

Arkadaşlar, aile veya bireye yakın olan başkaları zorlukları fark etmeye başlar. Detaylı bir tıbbi görüşme sırasında, doktorlar hafıza veya konsantrasyondaki sorunları tespit edebilir. Yaygın zorluklar:

– Doğru kelime veya isim ile ilgili problemler
– Yeni insanlarla tanışırken isimleri hatırlamakta zorluk
– Sosyal ya da iş ortamlarında görevleri yerine getirme konusunda zorluklar.
– Birinin okuduğu materyali unutmak
– Değerli bir nesneyi kaybetme veya yanlış yerleştirme
– Planlama veya organizasyonla ilgili sorunların artması

2.) Orta Alzheimer hastalığı (orta evre)

Orta Alzheimer tipik olarak en uzun aşamadır ve uzun yıllar sürebilir. Hastalık ilerledikçe, Alzheimer hastası için daha büyük bir bakım gerektirecektir.

Alzheimer’ın ılımlı aşamasında, demans semptomları daha belirgindir. Bir kişi fatura ödeme gibi görevleri yerine getirmede daha büyük zorluklar yaşayabilir, ancak yine de yaşamlarıyla ilgili önemli detayları hatırlayabilir. Bu noktada, semptomlar diğerlerine göre daha belirgin olacaktır ve şunları içerebilir:

– Kişinin kendi kişisel geçmişi hakkındaki olayları hatırlamaması
– Özellikle sosyal veya zihinsel olarak zorlu durumlarda kendini karamsar veya geri çekilmiş hissetmek
– Kendi adreslerini, telefon numaralarını veya mezun oldukları lise veya diğer okulları hatırlayamamak
– Nerede oldukları veya hangi günde oldukları hakkında kafa karışıklığı
– Herhangi bir etkinlik için uygun kıyafet seçimi için yardım ihtiyacı
– Bazı kişilerde mesane ve barsakları kontrol etmede sorun
– Gündüz uyumak ve geceleri huzursuz olmak gibi uyku düzenindeki değişiklikler
– Gezme ve kaybolma riskinde artış
– Şüphe ve sanrılar veya elle sıkma gibi zorlayıcı, tekrarlayan davranışlar dahil olmak üzere kişilik ve davranış değişiklikleri

3.)Şiddetli Alzheimer hastalığı (geç dönem)

Bu hastalığın son aşamasında, demans semptomları şiddetlidir. Bireyler çevrelerine tepki verme, konuşmaya devam etme ve sonunda hareketi kontrol etme yeteneğini kaybeder. Hala bazı kelimleri veya ifadeleri söyleyebilirler, ancak ağrıyı iletmek zorlaşır. Hafıza ve bilişsel beceriler kötüleşmeye devam ettikçe, önemli kişilik değişiklikleri meydana gelebilir ve bireyler günlük aktiviteler konusunda kapsamlı yardıma ihtiyaç duyarlar.

Bu aşamada, bireyler şunları yapabilir:

– Günlük aktiviteler ve kişisel bakım konusunda günün her saatinde yardıma ihtiyaç duyarlar
– Son deneyimler ve çevre ile ilgili farkındalığı kaybetmeye başlarlar
– Yürümek, oturmak ve sonunda yutmak gibi fiziksel yeteneklerde değişiklikler olur
– İletişim kurmakta zorluk çekerler
– Özellikle zatürre gibi enfeksiyonlara karşı savunmasız kalırlar

Alzheimer Testi

Alzheimer hastalığını gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir nöroloji polikliniğine gitmeleri oldukça önemlidir. Doktor tarafından yapılacak olan değerlendirmeler sonucunda Alzheimer tanısı koyulan kişilerde hastalığın tedavi süreci bazı faktörler sebebi ile değişkenlik göstermektedir. Bu faktörler hastanın yaşı, hastalık geçmişi ve hastalığın ilerleme seviyesi olarak sıralanabilmektedir. Alzheimer hastalığının bilinmekte olan bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat doktorların yapacakları bazı uygulamalar ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ve hastalık semptomlarının azaltılması sağlanabilmektedir.

 

Alzheimer Tedavi edilir mi?

Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Hastaların kullandığı ilaçlar vardır. Ama bu ilaçlar hastalığın durmasını bir nebzede sağlasa da tam tedavi edemez.

Alzheimer tedavi Yöntemleri

Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak ilaç ve semptomatik tedavi ve davranışşal  uygulamalarla Alzheimer hastasının anlama ve kavrama yeteneği ile davranışsal (giyinme, yemek, diş, banyo, hijyen, yakınlarını tanıma) bulgularında oluşan sorunların azalmasına yardımcı olunabilir. Uzmanlar tarafından kesin bir şekilde Alzheimer olarak teşhis edildikten sonra, tedavi süreci başlar. Bu süreç kişiden kişiye, hastanın yaşına ve Alzheimer’ın düzeyine göre değişebilir.  Alzheimer’ın yol açtığı bazı semptomları yatıştırmak için belirli ilaçlar ve uygulamalar vardır. Alzheimer’lı hastaların mümkün olduğunda bağımsız yaşamasını sağlamak için ev ortamında dolaşmayı rahatlatacak değişimler yapmak ya da etrafa hatıraları tetikleyici nesneler ve notlar bırakmak söz konusu uygulamalardan bazılarıdır.

Alzheimer Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Donepezil, Rivastigmin, Takmin gibi kolinesteraz inhibitörleri ile Memantin gibi ilaçlar bu amaçla en sık kullanılan ilaç türleridir.

 

Alzheimer hastaları ne zaman ölür?

 

Ortalama olarak, Alzheimer hastası tanıdan itibaren dört ila sekiz yıl yaşar, ancak diğer faktörlere bağlı olarak 20 yıl kadar da yaşayabilir. Beyinde Alzheimer ile ilgili değişiklikler, hastalık belirtilerinden yıllar önce başlar. Yıllarca sürebilen bu süreye Preklinik Alzheimer hastalığı denir.

 

Alzheimer ilerlemesi durdurulabilir mi?

 

Kesin bir tedavisi olmayan Alzheimer ilaçlarla ve semptomatik tedavilerle hastalığın ilerlemesini durdurulabilir.

 

Alzheimer geçer mi?

 

Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir yoktur tedavi yöntemi. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkündür.

 

Alzheimer hastalığına ne iyi gelir?

 

Beyin hücrelerinin bir kısmının ölmesiyle ortaya çıkan Alzheimer hastalığı özellikle hafızada ilerleyici kayıplara neden olmaktadır. Hafızaya iyi gelen yiyecekler arasında gösterilen besinlerin çoğu omega 3 yağ asitlerini, C vitaminini, B kompleks vitaminlerini, flavonoid ve antioksidan maddelerini içermektedir. Özellikle bu besin maddelerini içeren somon, sardalya, uskumru, ton balığı, ceviz, badem, zeytinyağı, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini, karadut, çilek, turunçgiller ve köri baharatı Alzheimer’ı önleyici besinlerdir.

 

Alzheimer hastası evde bakılır mı?

 

Alzheimer’ın ilk evrelerinde hastaların bakımı evde çok iyi bir şekilde karşılanmaktadır. Fakat hastalık ilerledikçe en sevgi dolu, uzlaşmacı aile bile yakınının bakımını evde karşılamada yeterli olmayabilir. Bu sebeple böyle bir duruma gelindiğinde uzman yardımı almak gerekmektedir.

 

Alzheimer hastaları nasıl sakinleştirilir?

-Hasta bakım vereni suçladığında hemen tepki verilmemelidir.

-Hastayı ikna etmeye, inandırmaya çalışmayın. …

-Hastaya nazikçe dokunun ya da sakin bir ses tonuyla konuşarak onu sakinleştirmeye çalışın. …

-Hastanın suçladığı kişilere, Alzheimer hastalığı nedeniyle hastanın bu şekilde davrandığını açıklayın.

 

 

Alzheimer hastaları insana zarar verir mi?

 

Alzheimer hastalığında hırçınlık, saldırganlık, insana zarar verme gibi bir durm söz konusu değildir.

 

Alzheimer hastaları ağrı hisseder mi?

 

Alzheimer hastalığında kişiler ağrıyı hisseder, ancak ağrının yorumlanması ve duygusal değerlendirilmesi farklıdır. Vasküler Demansta, kişilerin daha fazla ağrısı olması mümkündür; çünkü beyaz cevher lezyonları Santral Ağrıyı uyarır.

 

Alzheimer hastalığının son evresi ne kadar sürer?

 

ileri Evre: 1-5 yıl sürebilir.

 

Alzheimer hastaları yalnız kalabilir mi?

 

alzheimer hastalarının 5 dakika bile yalnız bırakılmaması gerekiyor. Dışarı çıkarken mutlaka yanında birisinin bulunması lazım. Ayrıca bu hastaların kaldığı yerlerin pencere ve balkonlarına da korkuluklar yapılması önemli.

 

Alzheimer hastalığı ne kadar sürede ilerler?

 

Ortalama olarak, Alzheimer hastası tanıdan itibaren dört ila sekiz yıl yaşar, ancak diğer faktörlere bağlı olarak 20 yıl kadar da yaşayabilir. Beyinde Alzheimer ile ilgili değişiklikler, hastalık belirtilerinden yıllar önce başlar. Yıllarca sürebilen bu süreye Preklinik Alzheimer hastalığı denir.

 

Alzheimer hastaları ne kadar yaşar?

 

Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir.

 

Alzheimer hastalarının ölümü nasıl olur?

 

Tat alma, konuşma ve hareket etme yetileri de zayıflar ve yok olurAlzheimer hastalarında en sık rastlanan ölüm sebebi aspirasyon pnömonisidir ve felce neden olabilmektedir. Bu durum hasta, çiğneme ve yutkunma yetisini kaybettiğinde yiyeceği soluk alırken içine çekmesi sonucunda yaşanır.

 

 

Alzheimer Hastasını gece uyuması için ne yapmalı?

 

  • Işıktan faydalanmasına yardımcı olun,
  • Kafein ve alkolden uzak tutun,
  • Fiziksel aktiviteye teşvik edin,
  • Gündüz uykusunu sınırlayın,
  • Belirli rutinler oluşturun.
  •  

Alzheimer hastaları acı hisseder mi?

 

Alzheimer hastalığında kişiler ağrıyı hisseder, ancak ağrının yorumlanması ve duygusal değerlendirilmesi farklıdır.

 

Alzheimer hasta yakınlarına öneriler

  • Sadece bir günü dikkate alın fakat gelecek için hazırlanın.
  • Hangi sorunlar için ne yapacağınızı düşünün ve hangi sorunlar sizin kontrolünüzün dışındadır belirleyin.
  • Yetenekleriniz konusunda gerçekçi olun ve neyi ne kadar yapabileceğinizi düşünün. Kendiniz yapmaya çalışmayın.
  • Olaylar yolunda gitmezse hoşgörülü olun.
  • Size yardım edecek kaynakları bulun ve onlardan yararlanın. Aile fertlerinden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin.. size yardım teklif ettiklerinde kabul edin. Şayet aile fertleri yapabilecekleri kadar yardım etmediklerini düşünüyorsanız, onlarla samimi bir şekilde konuşun.
  • Kendinize iyi daranın, sizin de kendinize vakit ayırmaya hakkınız vardır. Sinemaya gidebilirsiniz veya bir arkadaşınızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Duygularınızı ifade etme yollarınızı bulun. Bir arkadaşınızla konuşabilir veya destek grup toplantılarına katılabilirsiniz.
  • Tartışmalar yararsızdır, sorunların daha da artmasına neden olurlar. Konfüzyon, bellek kaybı ve früstrasyon kişinin mantık dışı davranmasına yol açar. Tartışarak durumu düzeltmeniz gerekir.
  • Hastanın mümkün olduğu kadar bağımsız olmasına izin erin. Ancak hastanın bulunduğu ortamın güvenilir ve rahat olmasına çalışın.
  • Sözel iletişimlerin olmadığı dönemlerde aksiyonlar yararlı olabilir. Ne demek istediğini siz hastaya göstererek yardım ediniz.
  • Hasta şaşkınlık içinde olsa bile hastanızın ne söylediğinizi anlayabilir. Đyi anıları veya iyi günleri kişinin yeteneği yeteri kadar kalmasa da değerlendirin.
  • Uygun aktiviteler zamanın anlamlı geçmesine yardım eder. Ajitasyonu, sıkıntıyı, gündüz uyuklamalarını ve depresyonu azaltır. Ajitasyon bakıcı sakin kaldığında azalabilir. Hastanın duygularına saygı gösterin.

Alzheimer hasta yakınların sosyal hakları

 

Zihinsel özürlü, Demans veya Alzheimer hastaları vekâlet verememektedir. Bu durumda olanların yakınlarının Türkiye’de bir avukatı yetkilendirerek vasilik davası açmaları gerekmektedir.

 

Alzheimer hastasına nerede bakmalı

 

Hastalığın ilk evresinde evde bakılabilir, ama ilerleyen evrelerde uzman yardımı alınıp daha iyi bakılabileceği bir kuruma sevkedilebilir.

 

Huzurevi Bakım Merkezlerinde Alzheimer Hastalarına Nasıl Bakılır?

Yedi gün yirmi dört saat hemirelik hizmetlerinin verildiği huzurevleri yakınınızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Alzheimer tanılı hastalara ise ayrıca ilgi gösteriliyor huzurevlerinde.

 

Alzheimer hastaları ne hisseder?

 

Alzheimer hastalığında kişiler ağrıyı hisseder, ancak ağrının yorumlanması ve duygusal değerlendirilmesi farklıdır. Vasküler Demansta, kişilerin daha fazla ağrısı olması mümkündür; çünkü beyaz cevher lezyonları Santral Ağrıyı uyarır.

 

 

 

Alzheimer olan kişiye nasıl davranılmalı?

 

  1. Hastayla empati, kurmaya çalışın
  2. Sabırlı olun
  3. Anlayışlı olun ve tartışmayın
  4. Konuştuğu konunun bütünlüğünü bozmayın
  5. Hoşlanmadığı şeylere zorlamayın
  6. Hastanızın ilaçlarını kendi başına almasına izin vermeyin
  7. Hastalarınızın yanında huzurevi ihtimalinden söz etmeyin.

 

 

Alzheimer hasta ve hasta yakınları merkezi

 

Alzheimer Demans hastalığı arasındaki farklar

 

Alzheimer hastalığı ile demansın arasındaki en büyük fark şudur. Kişiye demans teşhisi konduğunda aslında arkasında ne olduğu bilinmeyen belirtilere dayanılarak bu rahatsızlığa demans denir. Alzheimer hastalığında ise durum daha farklıdır. Belirtilerin arkasındaki nedenler tam olarak bilinir.