Kuruluş ve Amaçlar

Şu an Dünya genelinde şu anda 50 milyondan fazla insanın Alzheimer hastası olduğu tahmin edilirken, bu sayıya her yıl 1 milyon kişinin eklendiği düşünülmektedir. Türkiye de 1 milyona yakın Alzheimer Demans Parkinson veya nörolojik hastalığı olan hastalar bulunmaktadır.

Bir hasta ortalama her ailede ortalama 6-7 kişinin hayatını z veya çok etkilemektedir. Aile içi iletişimlerini, sosyalleşmelerini, ekonomilerini, potansiyel hastalıklarını psikolojilerini etkilemektedir. Bu da Türkiye nüfusunun %10 demektir diğer nörolojik ve zihinsel hastalık ve engelleri de sayacak olursak ile %20 i demektir. Alzehimer, Demans, Parkinson veya nörolojik hastalıklarının multidisipliner bir konudur. Bu konuya sadece sağlık açısından bakmak eksik olacaktır. Hasta yakınlarının da yaşamış olduğu sorunlar açısından da bakmak gerekmektedir. Bu hastalara bakan aile yakınlarının yaşamış olduğu travmatik durumlar konusunda farkındalığın artırılması gerekmektedir.

Bu hasta yakınlarının yaşamış olduğu sorunlar ve güçlükler konularında farkındalık ve bilinçlendirme amaç edilmektedir.

Alzheimer,  Demans, Parkinson grubu hastalıklar konusuna sağlık, bakım, sosyal güvenlik sistemi, mali, hukuki, psikolojik, sosyolojik, psiko-sosyal, sosyo-ekonomik, sosyal politikalar, makro ekonomik açılardan çözülmesi gereken konular hakkında farkındalık ve bilinçlendirmeler amaç edilmektedir.

Ayrıca; Alzheimer demans konularında yeni bakış açıları kazandırılması amaçlanmıştır. Yani disiplinler arası yeni psiko-sağlık, sosyo-sağlık gibi kavramlar açısında da bakmak gerekmektedir.

Alzheimer Demans Parkinson hastaların bakımları hakkında Türkiye’de ve dünyada uygulanan hizmet modellerinin incelenmesi ve karşılaştırılmasının yapılması gerekmektedir.

Türkiye de uygulanan  Evde Sağlık, Evde Bakım, kurum bakımı, Devlet ve Özel Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezleri, Devlet ve Özel Engelli Bakım Merkezleri konularında bilgilendirme, bilinçlendirme rehberlik desteği verilmektedir.

Tüm bu konularda rehberlik, danışmanlık, eğitim çalışmaları, projeler uygulama gibi düşünceler olduğu gibi var olan kanun yönetmelik ve genelgelerinde gözden geçirilmesi revize edilmesi gibi konularda tüm kurum ve kuruluşlara rehberlik yapılacaktır.

Alzheimer , Demans ve Parkinson hastalıkları başta olmak üzere yaşlılıkta ortaya çıkan zihinsel, ruhsal ve bedensel değişiklikler, hastalıklar hakkında farkındalığın artmasını sağlamak. Ayrıca Demans hastalarına bakan aile yakınlarının yaşadığı zorluklar konusunda toplumu bilinçlendirmek.

Dernek, sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak, sağlık alanında faaliyetlerde bulunmak ve bu konuda çalışmalar yapmak veya yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur.

Ev ziyaretleri

Derneğe başvuran hasta ve hasta yakınlarına gönüllüler, eğitimli hemşireler, hastabakıcılar, sosyal hizmet uzmanı, vb. kişilerle ücretsiz ziyaretler düzenlenmektedir. Bu ziyaretlerle, yaşlıların yakın çevresi ile olan sosyal ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, hastalara ve hasta yakınlarına bilgi ve destek vermek, onlara psiko-sosyal programlar hazırlamak olduğu kadar, resmi kurumlar ve/veya aile, komşular, toplum gönüllüleri ve personel ile işbirliği sağlamak amaçlanmaktadır.

 

Sosyal Rehberlik Merkezi ve Mega Fizyo Evde Fizik Tedavi Evde Bakım Hizmetleri  hemşire ve hasta bakıcıları  ihtiyaca göre belirlenecek olan düzenli hasta ziyaretlerini gerçekleştirmektedir.

Medical Fizyo Evde Fizik Tedavi ve Evde Bakım Merkezi ayrıca Fizik tedaviye ihtiyacı olup da derneğe başvuran hasta ve hasta yakınlarına, hastaların ihtiyaçları konusunda da Mega Fizyo ve Medical Fizyo evde fizik tedavi merkezi uzman fizyoterapistleriyle beraber ücretsiz hasta ziyareti yapılmaktadır.

Bu ziyaretlerde yatağa bağımlı olan hastaların günlük ihtiyaçları olan hijyenik bakımı, uzun süreli yatağa bağımlı hastalarda yapılması gereken egzersizler, Eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri, denge ve koordinasyon egzersizleri, nefes egzersizleri vb. hizmetleri verilmektedir.

Hasta evde bakım hizmeti programına katılmak isteyenlere başvuru sırasına göre öncelik verilmektedir.  Başvuru ve iletişim için tıklayınız.

 

Misyonumuz

Başta nörolojik hastalıklar olmak üzere Alzheimer Demans Parkinson hastalıkların bakımı ve destek hizmetlerinin modernize edilmesi yeni bakış açılarıyla değerlendirilmesinin sağlanmasıdır.

Hedeflerimiz

Sadece Alzheimer demans Parkinson ve diğer nörolojik hastaların değil aynı zamanda hastalarında yaşamış olduğu güçlükler, zorluklar konusunda bilinçlendirme bilgilendirme ve farkındalığın artmasını sağlamak ve bu konularda tüm kurum ve kuruluşlarla orak çalışmalar yaparak sorunların çözümü konusunda yardımcı olmaktır.

DUYURULAR & HABERLER